Європейським фасадом року визнано фасад у Барселоні

36 фіналістів, чиї проекти потрапили до шорт-листа журі, 14 червня прибули до Братислави на офіційну церемонію оголошення переможців та вручення премій Life Challenge 2018. 13 авторитетних міжнародних архітекторів визначили переможців у 6 категоріях і головного переможця Baumit Life Challenge. Головну нагороду вже вдруге отримала Іспанія.

Baumit Life Challenge
Проведення премії Life Challenge вже стало традиційним. Baumit [В1] дає можливість надати кожному будинку унікального «характеру» — шляхом вибору матеріалу, структури, форми та кольору. Саме це й надихнуло нас на запровадження премії Baumit Life Challenge. А оскільки її популярність дуже зросла, ми почали проводити серію конкурсів в рамках цієї премії кожні два роки.

Перші вручення премії Life Challenge успішно пройшли у Відні в 2014 році та Мадриді в 2016 році. Церемонія присудження премії цього року відбулася 14 червня в філармонії у Братиславі.

Церемонія нагородження у Братиславі
13 авторитетних архітекторів визначили переможців у таких категоріях: «Громадська будівля», «Історична реновація», «Термореновація», «Односімейний будинок», «Багатоквартирний будинок», а також у спеціальній категорії «Вражаюча текстура».

На гала-вечірці 14 червня 2018 року зібралося приблизно 500 гостей із усіх 27 країн, де присутні філіали компанії Baumit. Серед них — найкращі архітектори, інвестори й партнери компанії. Незалежним журі було заздалегідь оцінено понад 320 проектів у 6 категоріях.

Учасники, чиї проекти потрапили до шорт-листа журі, були запрошені до Братислави на офіційну церемонію оголошення переможців та вручення премій Life Challenge 2018. За кількістю робіт, які пройшли до фіналу, лідерами стали Австрія, Німеччина і Польща (по 5 об’єктів від кожної країни). Трішки поступилися їм Чехія та Іспанія (по чотири об’єкти), а також Словаччина (три об’єкти). По 2 об’єкти було представлено від Франції, Румунії та Словенії. І, нарешті, по одному — від Болгарії, Греції, Угорщини і Литви.

Переможцями в офіційних номінаціях конкурсу та володарями премії у 6 600 євро стали автори таких об’єктів: Student Club — South Bohemia, Чехія («Громадська будівля»), Paulaner Brewery, Німеччина («Історична реновація»), Torre 30. Madrid, Іспанія («Термореновація»), Pavilion In A Hayrack, Словенія («Односімейний будинок»), Beautiful Elderly Life, Словенія («Багатоквартирний будинок»), House Marie, Австрія («Вражаюча текстура»).

Головний приз конкурсу Baumit Life Challenge 2018 (і нагороду у 9 900 євро) отримала команда архітекторів Bonell i Gil & Peris + Toral за проект Collective Housing And Health Centre («Багатоквартирний будинок і оздоровчий центр»), побудований в іспанській Барселоні. Саме тому наступна церемонія Life Challenge Award повинна відбутися у 2020 році у столиці Каталонії.

Враження від Life Challenge
Андрій Пашенько з України («Архітектурна майстерня А. Пашенько») розповідає про свої враження від Life Challenge: «Я брав участь у цьому конкурсу раніше двічі, і щоразу був вражений його фантастичною організацією. Першого разу я був присутнім на фінальному етапі конкурсу в Відні, який мені надзвичайно сподобався, однак масштаб і довершений смак мадридського показу мене просто приголомшили. Шоу, в якому проекції об’єктів виводилися на стіну, відповідало усім вимогам до сучасних технологій оформлення масових заходів і справило дуже сильні враження. Рішення компанії Baumit взяти на себе організацію такого конкурсу робить їй честь; вважаю, що витрачені гроші повернуться сторицею, оскільки це дуже важливо для репутації компанії. Книга про останній конкурс Life Challenge, яку ми отримали в подарунок, сповнена безлічі високопрофесійних об’єктів. Це дуже великий досвід для практикуючих архітекторів: ти можеш побачити, що роблять інші, як вони це роблять, і я вважаю, що це дуже хороша ініціатива.»